Przepis na sałatkę śledziową według Magdy Gessler. „Smaczniejszej nigdy nie jadłam”

19.12.2017

/

Kategoria:

Przepis na sałatkę śledziową według Magdy Gessler. „Smaczniejszej nigdy nie jadłam”

Sałatka śledziowa jest doskonałym pomysłem na posiłek podczas spotkań towarzyskich. Wystarczy, że jest podana ze świeżym pieczywem i można się nią zajadać. Oprócz tego jest łatwa i tania w przygotowaniu.

Mamy dla Ciebie przepis na lwowską sałatkę śledziową Magdy Gessler.

Składniki:

  • buraki 10 małych
  • ziemniaki sałatkowe 5
  • seler 1 duży
  • jabłka 6
  • filety śledziowe marynowane, wymoczone 6
  • cebula 1-2
  • ogórki kiszone 7-8
  • marynowane podgrzybki mały słoiczek
  • kapary mały słoiczek
  • marynowane śliwki mały słoiczek
  • fasola biała ugotowana szklanka
  • olej słonecznikowy 2 łyżki

Sos:

  • śmietana świeża tłusta 1 litr
  • musztarda rosyjska 1 słoiczek
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj buraki w łupinach, ziemniaki oraz seler, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Jabłka i ogórki również pokrój w kostkę. Śledzie pokrój w paski. Osącz grzyby, kapary i śliwki. Śliwki pokrój. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki, a na końcu dodaj buraki. Całość skrop olejem, przykryj i wstaw na noc do lodówki. Wymieszaj śmietanę z musztardą i dopraw tak, aby sos miał słodko-kwaśny smak. Sałatkę polej sosem dopiero przed podaniem.

Jeżeli chcesz wypróbować również inny przepis na sałatkę śledziową, zobacz poniższe wideo:

Autor: Anna Olga / Tagi: