Posyp skaleczenie tą przyprawą, a przestanie krwawić w ciągu 15 sekund

11.12.2017

/

Kategoria:

Posyp skaleczenie tą przyprawą, a przestanie krwawić w ciągu 15 sekund

Skaleczenia w kuchni zdarzaja się często. Pośpieszne przygotowywanie posiłku, brak nalezytej uwagi, do tego ostry nóż i nietrudno o zranienie. Gdy wypadek już się przytrafi, należy zatamować krwawienie i zabezpieczyć ranę. W kuchni zazwyczaj sięgamy wtedy po kawałek papierowego ręcznika lub chusteczkę higieniczną, a potem po plaster.

To jednak może się okazać niezbyt efektywną metodą zadbania o skaleczoną dłoń. Przy głębszym zranieniu krew przecieka przez opatrunek i uniemożliwia dalszą pracę w kuchni.

Jest na to jednak prosty sposób. Wystarczy sięgnąć na półeczkę z przyprawami i zdjąć pojemniczek z pieprzem cayenne.

Ta bardzo ostra przyprawa nie dość, że zmniejsza apetyt, obniża ciśnienie krwi, to jeszcze ma działanie łagodzące ból. Zawiera kapsaicynę, która zmniejsza ból oraz odpowiada za ostry smak pieprzu.

Okazuje się, że pieprz cayenne hamuje krwawienie i zapobiega infekcjom. Rdzenni mieszkańcy Ameryki stosowali tę metodę już od wieków, korzystając z wiedzy na temat ziół, które skutecznie tamują krwawienie.

[quads id=”8″]

 

Posyp skaleczenie niewielką ilością pieprzu cayenne i odczekaj kilkanaście sekund. Przyprawa nie tylko zatrzyma krwawienie, ale także zdezynfekuje ranę, gdyż pieprz cayenne ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Ten sposób świetnie się sprawdzi w przypadku drobnych skaleczeń, poważne rany oczywiście wymagają specjalistycznej pomocy.

Autor: Paweł Krajewski / Tagi: pieprz cayenne, właściwości pieprzu cayenne,