Kulki serowe w chrupiącej panierce z ketchupem

27.06.2020

/

Kategoria:

Kulki serowe w chrupiącej panierce z ketchupem

Chrupiące kulki serowe z ketchupem, to idealny pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Wystarczy wymieszać 500g żółtego sera z jajkiem i mąką i usmażyć.

Na samą myśl o połączeniu pysznego, ciągnącego się sera i ketchupu cieknie ślinka. Dlatego przygotowaliśmy ten przepis na panierowane serowe kulki. Mają złocistą, chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze z żółtego sera. Uwierz nam i przygotuj się na prawdziwą, serowo-ketchupową ucztę.

W zależności od zastosowanego rodzaju sera, środek może się bardziej ciągnąć lub być idealnie połączony z pozostałymi składnikami. Jeśli chcesz mocniej ciągnący się środek, zastosuj np. mozzarellę. Ta przekąska idealnie smakuje na ciepło (np. z ketchupem lub innym ulubionym sosem), ale na chłodno również jest pyszna.

Przepis na kulki serowe w chrupiącej panierce

Składniki (na około 40 sztuk):

  • 500 gramów żółtego sera
  • 2 jajka
  • 100 gramów mąki
  • 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Bułka tarta do obtaczania
  • Olej do smażenia
  • Ketchup

Sposób przygotowania:

1. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do miski z startym serem wrzuć jajka.

Starty ser i jajka

2. Dodaj mąkę oraz przyprawy: oregano, bazylię, chili oraz szczyptę soli.

Przepis na kulki z żółtego sera

3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rękami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyrabianie ciasta

4. Z wyrobionej masy nabieraj małe porcje i formuj z nich niewielkie kuleczki (z tej ilości składników powinno wyjść około 40 sztuk).

Formowanie kulek serowych

5. Teraz obtocz kulki w bułce tartej. Trzeba to zrobić starannie, żeby potem ser nie wyciekł podczas smażenia.

Panierowanie

6. Do garnka wlej olej i mocno go podgrzej. Teraz ostrożnie wrzucaj partiami kulki. Nie wrzucaj wszystkich na raz, bo mogą się posklejać.

Smażenie serowych kulek

7. Kulki będą gotowe, kiedy panierka zarumieni się na złoty kolor.

Kulki z żółtego sera

8. Gotowe kulki ułóż do odsączenia na ręczniku papierowym. Podawaj na ciepło lub przestudzone, z ketchupem lub ulubionym sosem. Palce lizać!

Kulki serowe z ketchupem

Smacznego! 🙂

Autor: Aleksandra Bielik / Tagi: kolacje, przekąski,