Koniecznie zapisz ten przepis, bo zaskoczysz wszystkich szarlotką, która smakuje o wiele bardziej, niż ta tradycyjna

01.12.2017

/

Kategoria:

Koniecznie zapisz ten przepis, bo zaskoczysz wszystkich szarlotką, która smakuje o wiele bardziej, niż ta tradycyjna

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych domowych ciast, ale czy znaliście tę wersję? Coraz częściej pojawia się moda na różne rodzaje „odwróconych” ciast, dlatego w końcu przyszedł również czas na szarlotkę.

Dzięki opisanej poniżej metodzie, jabłka rozpływają się w ustach, a słodki karmel nadaje im niebywałego smaku. Dodajmy do tego pachnące skórką cytrynową, puszyste ciasto i mamy szarlotkę, której nikt się nie oprze. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka masła
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Na ciasto:

  • 75 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka obierz i skrop sokiem z cytryny.


Następnie pokrój je w ćwiartki, a później w plasterki.

Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i gotuj, aż nabierze złotego koloru, jak karmel.

[quads id=”8″]

Gorący karmel wlej do formy, w której będziesz piec ciasto. Na karmelu ułóż plasterki jabłek.

Zasyp je cukrem, dodaj łyżkę masła i piecz w temperaturze 180 stopni.

Czytaj dalej na następnej stronie…

Autor: Katarzyna Wiśniewska / Tagi: ciasta, szarlotka,