Jeżeli lubisz te dwie włoskie potrawy, z pewnością pokochasz to połączenie! Spróbuj, a nie pożałujesz

17.10.2017

/

Kategoria:

Jeżeli lubisz te dwie włoskie potrawy, z pewnością pokochasz to połączenie! Spróbuj, a nie pożałujesz

Miłośnicy tradycyjnej kuchni rodem ze słonecznej Italii często mają trudny dylemat – wybrać lasagne czy spaghetti? Jeżeli i Ty zaliczasz się do tego grona, z naszym przepisem podjęcie decyzji będzie niezwykle łatwe i smakowite. Wszystko dlatego, że poniższe danie jest połączeniem obu włoskich przysmaków.

Jeżeli kiedykolwiek jadłeś zarówno spaghetti jak i lasagne możesz sądzić, że doskonale wiesz, czego spodziewać się z ich połączenia i nic cię nie zaskoczy. Otóż jest zupełnie inaczej – łącząc te dwie znane potrawy, otrzymujesz w rezultacie coś zupełnie nowego!

Będziesz potrzebować:

  • ¼ filiżanki oliwy z oliwek,
  • 0,7 kg mielonej wołowiny,
  • 1 pokrojona cebula,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 1 startą marchew,
  • sól i pieprz,
  • 2¼ szklanki sosu do pizzy,
  • 20 wstępnie przygotowanych arkuszy do lasagne,
  • ½ szklanki sera śmietanowego,
  • 1 szklanka mozzarelli.

[quads id=”8″]

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę rozgrzewamy na patelni i wrzucamy na nią mieloną wołowinę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz marchew i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy sos do pizzy i dokładnie mieszamy
  2. Do miseczki przekładamy połowę przygotowanego farszu – resztę pozostawiamy na patelni.
  3. Makaron do lasagne dzielimy na cztery części, następnie zwijamy w ruloniki i na stojąco układamy na patelni na farszu tak, by ją całkowicie zakryć.
  4. Przy pomocy łyżeczki napełniamy uformowane ruloniki pozostałym farszem i  małą łyżeczką śmietankowego sera. Całość posypujemy mozarellą.
  5. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 150°C.

Smacznego! 🙂

Poniżej na wideo dokładna instrukcja, jak przygotować potrawę:

Nie zapomnij podzielić się z nami wrażeniami jak smakowało! I koniecznie podziel się przepisem ze znajomymi!

Autor: Aleksandra Bielik / Tagi: obiady, zapiekanki,