Jak wyczyścić piekarnik? Oto prawidłowy i genialny sposób

02.12.2017

/

Kategoria:

Jak wyczyścić piekarnik? Oto prawidłowy i genialny sposób

Czyszczenie brudnego piekarnika, to zmora prawie każdej pani domu. Szorowanie, wycieranie i tak bez końca. Wszyscy wiemy, jak trudno usunąć zanieczyszczenia i spaleniznę z piekarnika. Jego porządne wypucowanie wymaga nieraz ogromnej dawki czasu, cierpliwości i środków chemicznych.

Lubimy piec, ale czyszczenie piekarnika bardzo często odkładamy do następnego razu. Niektórzy tak bardzo nie lubią go czyścić, że wolą zrezygnować z pieczenia i w zamian korzystają z innych urządzeń kuchennych.

Jak wyczyścić brudny piekarnik?

To pytanie raz na jakiś czas zadaje sobie każda gospodyni domowa.  Jednak od dzisiaj odpowiedź już nie będzie problemem. Poniżej przedstawiamy prosty sposób, jak prawidłowo zadbać o piekarnik.

Co będzie potrzebne:

  • Woda
  • Ocet
  • Soda oczyszczona lub proszek do pieczenia
  • Ściereczka
  • Niewielka miska
  • Butelka ze spryskiwaczem

Zacznij od wyczyszczenia wnętrza:

  1. Najpierw usuń z piekarnika wszelką zawartość.
  2. W niewielkiej ilości wody wymieszaj kilka łyżek sody oczyszczonej, tak aby powstała pasta, którą nałożysz na żądane miejsca.
  3. Powstałą pastą posmaruj powierzchnie wymagające czyszczenia. Soda powinna zmienić kolor na brązowy.
  4. Zostaw to na ok. 12 godzin (najlepiej na noc).
  5. Po tym czasie wilgotną ściereczką usuń jak najwięcej sody.
  6. Do butelki ze spryskiwaczem wlej ocet i spryskaj nim wszystkie powierzchnie, na których widać pozostałości po sodzie.
  7. Dokładnie powycieraj piekarnik wilgotną ściereczką.
  8. Włącz piekarnik, ustaw go na niską temperaturę i pozostaw na 15 minut.

Jak czyścić szybę piekarnika

Czyszczenie szyby piekarnika:

  1. Przygotuj dokładnie taką samą mieszankę (pastę) jak wcześniej.
  2. Nałóż pastę na szybę piekarnika.
  3. Pozostaw na ok. 30 minut.
  4. Zbierz sodę z szyby wilgotną ściereczką.
  5. Wytrzyj powierzchnię szyby do sucha.

Sama się przekonasz, że efekt końcowy jest nieprawdopodobny. Ja żałuję, że nie znałam tego sposobu wcześniej!

Autor: Monika Nowacka / Tagi: piekarnik, porady domowe,