Ciasto to najważniejsza część każdej pizzy. Ten przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych

Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubi pizzy? Jeśli nawet tak, to mogę się założyć, że na pewno są to nieliczne wyjątki 🙂
Dzisiaj przygotowaliśmy przepis na doskonałe ciasto na pizzę, którego autorką jest Magda Gessler. Ciasto jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.
Dlaczego jest niezwykłe? Jeśli zrobimy wszystko jak należy, to będzie leciutkie, cienkie i pięknie wypieczone po bokach. Chyba takie jest najlepsze, prawda?
Składniki:
- 340 g mąki
- 5 g suszonych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oliwy
[quads id=”8″]
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw na 10 minut.
- Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, a na koniec wlej rozpuszczone drożdże.
- Ciasto wyrabiaj około 5-10 minut na oprószonym mąką blacie, aż stanie się jednolite i elastyczne.
- Odstaw ciasto na 10 minut. Po tym czasie ponownie przełóż je do miski i wyrabiaj jeszcze raz z oliwą.
- Poporcjowane ciasto przykryj folią i odstaw na 45 minut, aby urosło (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).
- Nagrzej piekarnik do 230 ºC.
- Oprósz ciasto mąką i wałkuj tak, by usunąć ze środka pęcherzyki powietrza.
- Z kulek uformuj placki o średnicy ok. 30 centymetrów.
- Nałóż ulubione dodatki i piecz przez 10 – 15 minut.
Smacznego! 🙂
Może cię zainteresować
Przepisy

Przepis na sałatkę śledziową według Magdy Gessler. „Smaczniejszej nigdy nie jadłam”
Przepisy

To świąteczne ciasto składa się tylko z 3 składników, ale efekt po wyjęciu z pieca jest rewelacyjny
Przepisy

Kulki serowe w chrupiącej panierce z ketchupem
Przepisy

Ten przepis robi prawdziwą furorę. Potrzebujesz tylko 3 składników, aby zaskoczyć wszystkich tym przepysznym ciastem
Kuchnia
Przepisy

Gdy poznasz tę sztuczkę, już nigdy nie będziesz robić naleśników w inny sposób
Przepisy
Uroda
